10 Aralık 2008 Çarşamba

Spaghettilere Emek Veren Karakterler - 1


EL INDIO'nun Gangleri

Yaz döneminde Spaghettilere Emek Veren Besteciler için hazırladığımız yazı dizisine, Spaghettilere emek veren karakter oyuncuları üzerine ufak bir inceleme ile devam ediyoruz.

Spaghettilerin bir akım olarak sınırlarını belirleyen unsurlardan biriside karakter çizimlerinde ki titizliktir. Sergio Leone'nin Fistful Of Dollars ile başlattığı üçlemenin ikinci bölümünde (For A Few Dollars More) karakter çizimlerine verdiği önemin dozunu giderek artırdığı göze çarpmaktadır.


Karakter oyuncularında birer Akdenizli olarak gözlerden kaçırmadığımız en önemli nokta, söz konusu oyuncuların benzerlerinin ( rol dağıtımı ve sırası gözetilmeksizin) Yeşilçam döneminde ki karakter oyuncularımızla benzerliğidir. Öyle ki İtalyan Yılmaz Güney'i Gian Maria Volonte'den, Yunan Danyal Topatan'ı Panos Papadopulos'a pek çok karakter, içimizden birer oyuncuymuşcasına izleyicisiyle rahatça iletişim kurabilmektedir.

For A Few Dollars More (Per Qualche Dollaro in Piu - 1965) spaghetti westernlerde yalnız ve kimliği belirsiz kötü-iyi adamın karşısında El Indio'nun liderliğinde raconu oturtulmuş ilk çeteyi içermektedir. Sadece oyuncuların fiziksel benzerliği ve ülkemizde ki karşılıkları değil, ismi tespit edilemeyen çete üyelerinin dahi Akdeniz kökenli oluşlarıyla Anadolu'nun bağrından gelmiş kişiler arasında fiziksel olarak pek bir farkı bulunmamaktadır.


Nişancılık (mahmuz ve sigara vurabilme) ve ahlak dışı (çocuk ve kadın öldürme) meziyetlere sahip üyelerin bu kadar yetenekliyken Eastwood ve Van Cleef ikilisince keklik gibi avlanışları ise ayrı bir tartışma konusu olabilir. Belkide ana sebep, Leone'nin sabun köpüğü bir hikayeyi yaratırken olayı çizgi roman sayfalarının sınırları içerisinde ki bir çatışma şeklinde sunmak istemesi ve bundan dolayı meziyetlerin en erdemlisi olan zeka faktörünü iki iyi adam karşısında sadece çete lideri Indio'ya layık görmesiydi.

Gian Maria Volonte'nin salt bir çete reisinden öte, geçmişinin üzerine yüklediği bir diyet borcu taşırcasına kabuslarında yaşamak zorunda kaldığı tecavüz vakasıyla Spaghettilerin en kıyıcı ve bir o kadarda yalnız ve duygusal bir çete reisi olduğunu da belirtmek gerekmektedir.


Aşağıdaki liste El Indio'nun çetesinin tespit edilmiş üyelerini (Çete içerisinde ki hiyerarşik sıralamaya sadık kalarak) içermektedir;



Werner Abrolat - Slim
Panos Papadopulos - Sancho


Groggy ve Nino'nun takip eden spaghetti westernlerde de ( özellikle Nino, Leone'nin vazgeçilmez şişman meksikalı rollerinin değişmezidir.) El Indio'nun çetesinde olduğu gibi biraz daha ayrıcalıklı ve ana kötünün en yakın adamları olduğunu belirtmek gerekmektedir. Nino ve Groggy arasında ki bir kıyaslama da ise Nino, kötülerin sadık sağ kolu; Groggy ise ihanet etmeye yatkın kurnaz sol kol olarak değerlendirilebilir.

Koyu renkli olan isimlerin üzerine tıklayarak, istediğiniz oyuncuya ait detaylı bilgileri Spaghetti kardeş sitemiz Shobary'nin Spaghetti Sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz.


Yazan : Gökay GELGEC - Yojimbooo

Hiç yorum yok: