5 Aralık 2008 Cuma

RUN MAN RUN !


CORRI UOMO CORRI !

Spaghetti Westernlerin politize ürünleri üzerine yolculuğumuza, eğlenceli dozunu artıran bir örnekle devam ediyoruz. Sergio Sollima'nın 1968 yapımı CORRI UOMO CORRI (RUN MAN RUN ), Sergio Leone'nin The Good The Bad and The Ugly'sinde olduğu gibi spaghettilerin geleneksel temalarından siyasi çalkantılar içerisinde yeşeren köşe dönücülük öğesinin komedi unsuruyla biraraya getirildiği bir çalışmadır.

Cuchillo, Meksikanın en çalkantılı dönemlerinden birisinde pek çok meslektaşı gibi devrim kuvvetleri adına hırsızlık ve soygundan ziyade kendi adına çalışan ve tavuk çalmaktan, başkasının parasıyla bahis oynamaya çeşitli zanaatlere sahip bir Meksikalıdır.


Hırsızlık ve federallerden kaçış arasında fettan Dolores (Chelo Alonso) ile aşk tazelemeyi ihmal etmeyen Cuchillo'nun talihi alışılagelmiş şekilde hapse atıldığı günlerden birisinde değişir. Hücre arkadaşı, federaller için olası Meksika devriminin tehlikeli liderlerden birisi olan Profesör Ramirez'dir.

Saçlarının arasında dahi bıçak saklayabilme kabiliyeti olan Cuchillo profesör için son umuttur, Texas'ta ki buluşma ve devrim için gereken 3.000.000 $ değerindeki altının kaderi bu sevimli Meksikalıya bağlıdır.


Ganimetin büyüklüğü peşinde ki avcı sayısınıda artırmıştır. Fransız ajanlardan, emekliliğe terfi etmiş yalnız ödül avcısı Nathaniel'e (Donald O'Brien) ve Cuchillo'nun daimi düşmanlarından çete reisi Pablo'ya kadar pek çok cephede mücadele etmesi gereken Cuchillo'nun yol arkadaşı ise kendini hristiyanlığı yaymaya adamış asil Penny'dir(Linda Veras)


Kimi zaman yel değirmenine bağlanıp rüzgara bırakılan, kimi zaman ağzına dinamit sokularak türlü işkence ve maceraya atılan Cuchillo'nun tüm hayali devrimden sonra Mexico City'de kendi adının bir sokağa verilmesidir.

Bıçak ve Spaghetti:

Sergio Sollima, 1966 yılında çektiği LA RESA DEI CONTI ( BIG GUNDOWN) filminde yardımcı rol olarak yer verdiği Tomas Milian'ın deli dolu başına buyruk ve tabii ki üçkağıtçı Meksikalı karakter Cuchillo seyirciler tarafından olumlu bir ilgiyle karşılanmıştır. Dönemin spaghettiler üzerine yoğunlaşmış diğer önemli yönetmenleri gibi yeni bir projenin ana hatlarını oluşturmaya çalışan Sollima için bu ilgi Cuchillo'nun tek başına bir filmi götürüp götüremeyeceği konusunda ki bir soru işaretine dönüşür.

Komedi unsurunu üzerinde taşıyan ancak cool bir yapıya sahip olmayan ve tabii ki spaghetti geleneğine aykırı bir şekilde Amerikalı olmayan bir başrol karakteri için bu soru işaretinin cevabının bulunması gerekmektedir. Sonuç olarak Meksikalı Cuchillo'ya destek verecek tecrübeli spaghetti oyuncuları (Donald O'Brien) ve ana karakterin sürekli olarak bıçak kullanarak (Cuchillo - Bıçak ismi aynı zamanda da lakabıdır) sorunlarını halletmesi seyirci için yeterince ilginç bir anti kahramanın yaratılmasını sağlamıştır.

Sollima Üçlemesi :

Tomas Milian'ı spaghetti westernlere kazandırıp yıldızlığa yükselten Sergio Sollima ile LA RESA DEI CONTI ile başlayan ve FACCIA A FACCIA ile devam eden ortak çalışmaları RUN MAN RUN bir üçlemeye dönüşür.

Üçlemenin son bölümü olan bu film, Spaghetti Westernlerin en önemli öğesi olan ve kimi zaman sabır sınırlarını gülünçlük derecesinde zorlayan uzatmalı düello sahneleri konusunda , adım mesafesi ve rüzgar durumuyla hesaplanan silahlı Fransız ajanı ile bıçaklı Cuchillo'nun karşı karşıya geldiği düello sahnesiyle bir ilke imzasını atmıştır.


Sollima'nın çalışmalarının geneline hakim olan karafilm unsurlarının bu filmde yeralmaması rahat bir izlence olmasını sağlamaktadır. Konu itibariyle büyük yenilikler içermeyen bu çalışmanın spaghettiler içerisinde özel bir yere koyulmasını sağlayan özelliği ise başrolde eline çabuk bir silahşör yerine bir bıçakşörün bulunmasıdır.

Filmin İtalyan versiyonunda Bruno Nicolai'nin film için düzenlediği ve Tomas Milian tarafından seslendirilen devrim marşı ve film boyunca Milian'ın ağzından eksik etmediği ıslık (ana tema) , Leone - Morricone ikilisini anımsatan bir birlikteliği içermektedir.


Not: RUN MAN RUN, 1971 yılında Çetin İnanç tarafından yönetilmiş ve başrolünde Yılmaz Köksal'ın oynadığı DAĞ KURDU filmiyle Yeşilçam'a uyarlanmıştır. Orjinal hikayenin aynen aktarıldığı bu çalışma, orjinal filmde yeralmayan fantastik kamera açılarıyla ilginç bir çalışma olarak sinema tarihimizdeki yerini almıştır.

Yazan: Gökay GELGEÇ - Yojimbooo

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tomas Milian, tek başına da incelenebilecek Spaghetti western yıldızı. Özellikle Companeros'ta Franco Nero ile iyi bir ikili oluşturmuştu. Tabiki bu tür filmlere televizyonlarda rastlamak çok zor. Kısa zamanda bir Companeros yorumu bekliyoruz..

YOJIMBOOO dedi ki...

Tomas Milian üzerine başka yazılar için mafia blogumuzuda ziyaret edebilirsiniz;

sinematik-mafia.blogspot.com