22 Aralık 2008 Pazartesi

Spaghettilere Emek Veren Karakterler - 2


ÇİRKİN: TUCO RAMIREZ

"İki çeşit mahmuz vardır,
kapıdan girenler....
pencereden girenler..."

Spaghetti westernlerin hikaye gelişiminde temel yürütme organları Meksikalılardır. Cinsiyet açısından ele alındığında kutsal ailenin yapıcısı kadın (evli olanlar için geçerlidir) veya umumi kullanıma açık fahişe tipinde ki kadın rollerinin Amerikan westernlerine kıyasla oldukça ürkütücü olduğu söylenebilir.

Yürütücü erkek karakterlerin deşifreleri ise kendi arasında sınıflandırılabilecek kişilikler sunmaktadır. Kimi zaman sadece silahlı çatışmada ölmesi veya sırıtarak ateş etmesi (eğer mitralyöz kullanıyorsa normalin iki katı sırıtılır) uygun görülen kimi zaman ise hikayenin kilit noktasını oluşturarak tüm devamlılığı sağlayan ve seyirciyi eğlendirme misyonunu üstlenmiş kişilerdir.


Spaghetti Westernlerin Meksikalı emektarları içerisinde, hem yürütme organı olarak hikayenin her noktasında varlığını sürdüren hemde iyi ile kötü arasında ki müebbet çatışmada taraf olamayacak kadar kendi başına buyruk karakter ise Sergio Leone'nin Dolar Üçlemesinin efsane Meksikalısı Eli Wallach'tır.

The Good The Bad and The Ugly'nin Tuco Benedico Pacifico Juan Maria Ramirez'i, görünüşte pek çok hemşehrisi gibi döneminin iki çeşit insanından birisidir. Vahşi Batının henüz merkezi bir otoriteye boyun eğmediği, Meksikanın ise bitmek bilmeyen devrim günlerinin son demlerinde yaşamak zorunda kalan Meksikalılar ya din adamı olarak hayatlarını bir ölçüde garantilemeyi yada haydut olarak kurallarını kendi koydukları ve postu deldirene kadar hayatta kalabildikleri bir yaşamı seçmektedir.

Leone'nin Tuco'su birazda zorunluluktan ötürü kendini ikinci gruba dahil etmiştir. Yaşanılan devrin zorunluluklarıyla yapılan bu seçim filmin ortalarında öz kardeşi ile manastırda yüzleşen ve bu seçimin hayata karşı cesur olabilmek ve olamamak arasında ki ikilemini esas alan tartışma sekansında seyirciye sunulur. Çok nadirende olsa iç dünyasında ki çeşitli duygusal çalkantıları dışa vurabilen bu karakter Spaghettiler içerisinde hikayede kalış süresi açısından en uzun ömürlü olanıdır.


Tuco Ramirez, banyo küvetine silahla oturmak haricinde her ne kadar kendi klasını yaratamamışta olsa, çalma, öldürme ve intikam alma konusunda fevriliğiyle benzerlerinden sıyrılabilmektedir. Ayrıca Kurnaz Meksikalının en uç örneklerinden birisidir, nasıl olsa iyi tarafından harcanacaklarından emin olduğu adamlarını sadece rakibinin mermilerini bitirmesi için ölüme yollar.

Nihayete erdirilemeyen asılarak idam teşebbüslerinde ki konuşmalar haricinde tecavüzcülük özelliğinin birebir verilmediği bu sevimli Meksikalı, Sarı saçlı iyilik meleği (Clint Eastwood) ve Melek gözlü kötünün (Lee Van Cleef) arasında Eli Wallach'ın mükemmel performansıyla dolar üçlemesinin en renkli kişiliğidir.

Leone'nin Bir Zamanlar Üçlemesinin Devrim ayağında ki Rod Steiger'in terlikli Meksikalı performansınıda her ne kadar dikkata değer bulsamda Eli Wallach'ın apolitik kompozisyonu ait olduğu çağın gerçeklerine daha yakın bir karakterdir.

Yazan: Gökay GELGEÇ - Yojimbooo

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ahahah! sahanesin be!!
Erol Tas'in Meksika versiyonu :))

tuco dedi ki...

ates edeceksen et konusma lafini bu kadar umursamaz ve sanki olumden donen o degilmis de bir baskasiymis gbi soyleyen birine ne denebilir ?

Adsız dedi ki...

Tuco'nun bu kadar başarılı olmasının en önemli nedeni karakterin Eli Wallach ve Leone ile beraber şekillendirilmiş olmasıdır.