27 Aralık 2008 Cumartesi

Spaghettilere Emek Veren Karakterler - 3


HİKAYEYİ BİTİREMEYENLER

Karakter oyuncular sinemanın her türünde hikayenin gelişiminde seyircinin dikkatini cezbedici rollerin insanlarıdır. Bu cezbediş, bazı durumlarda rol çalmaya kadar ileri götürülsede, özellikle Spaghetti Western gibi bir türde söz konusu karakterin hikayenin sonunu getirebilme olasılığı nerdeyse sıfırdır.

Karakterlerin ekseninde bir bölümünü masaya yatırdığımız Sergio Leone sinemasının, üçüncü derecede ki vazgeçilmezi, karizmatik silahşörleridir. Öncelikle Dolar Üçlemesinin ikinci bölümünde Albay Mortimer performansı ile karşımıza çıkan Lee Van Cleef'in bir başrol oyuncusu olduğunu göz önünde bulundurarak, Leone'nin Bir Zamanlar Üçlemesinin karizmatik silahşör karakterleri açısından daha isabetli bir seçim olacağını düşünmekteyim.


Tüm zamanların en etkileyici Spaghetti Western'i olarak bilinen Cera Una Volta il West (Batıda Kan Var) dünyanın en uzun açılış jeneriğine sahip filmidir. Melodilerin yerini doğanın kendi seslerine teslim ettiği bu 8 dakikalık sabır terapisi, sadece işitsel olarak değil görsel olarak ta karizmatik silahşörlerin hikayeye nasıl yedirilebildiğinin bir örneğidir.

Jack Elam, Woody Strode ve Keenan Wynn üçlüsünün şahıslarına özgü "tik"leriyle konuk oldukları bu sekansta seyirciye üç ayrı dünyanın eş zamanlı sunumu yapılmaktadır. Ortak özellik olarak tembellik ve umursamazlıkta birleşen bu üç kişinin fiziksel farklılıklarıyla başlayan bu ayrım (şaşı esmer, susamış zenci, ıslıkçı sarışın) detaylarla pekiştirilir.


Amerikan sinemasının en önemli karakter oyuncularından birisi olan Jack Elam, karizmatik silahşör olma özelliğini herşeyden önce şaşı gözlerine borçludur. Paytak yürüyen, çenesine konan sineği yakalamayacak kadar tembel gözüken bu karakter aniden tabancasının namlusuyla sineği hapsedebilecek kadar da çevik olabilmektedir.

Kariyerinde Stanley Kubrick'in Spartacus filminde ki gladyatörlerden biri olmak ve daha önce ele aldığımız post modern Spaghetti Western örneği Keoma filminin kızılderili kırması zenci kahyası olmak gibi parlak karakterleri canlandıran Woody Strode ise şapkasına damlayan suyu biriktirerek içmek gibi sabır ve sinir bozuculuk sınırları arasında dolaşan özelliklere sahiptir.

Leone'nin favori karakter oyuncularından birisi olan Keenan Wynn ise ( Çirkin: Tuco Ramirez tarafından küvette öldürülen kişidir) parmaklarında ki kireçleri dökmek ve kafesteki kuşla ıslık diyalogu kurmaktan hoşlanır. Elbette ki kuşun fiziksel yapısının yüzünden melanet akan bu karizmatik kötü karşısından nasıl bir değişime uğradığı bilinmemektedir.


Açılış ve jeneriğe konuk olan bu üç aykırı kişilik, başrolün olay yerine gelişiyle beraber seyirciye sundukları, şiddet operasının giriş üvertürünü noktalarlar.

Bu sahne olmasa da o hikaye olurmuydu? Hikaye elbette ki varolacaktı ama filme destansı havasını katan o görselliğin bir parçası daima eksik kalacaktı.

Not: Sergio Leone'nin Bir Zamanlar Üçlemesinin açılışı için düşündüğü bu sahnede oynamasını arzuladığı ilk üçlü Clint Eastwood, Lee Van Cleef ve Eli Wallach'tır. Leone'nin yeni bir film teklifiyle gülümseyen üç oyuncuda filmin ilk 10 dakikası içerisinde öleceklerini duyduklarında senaryoyu iade etmişlerdir.

Yazan: Gökay GELGEÇ - Yojimbooo

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sanırım bir hata var bu üçlüdeki sarışın kişi Al Mulock olmalı. Zİra bu çekimden sonra otelde aynı kostümle aşağı atlayıp intihar etmiştir.

YOJIMBOOO dedi ki...

Evet zaten bu imdb'de yayinlanmis bir bilgiydi ancak shobary ile gorusmemizde bu kisinin o olabilecegine dair tespitlerini paylastigi icin bu ismi vermeyi dusunduk.

Konu uzerine daha cok yogunlasmis kisilerin tespitlerinin umuma acik bilgi girisinden daha dogru olabilecegini dusunuyorduk.

Sevgiler;