24 Nisan 2016 Pazar

Spaghettilere Emek Verenler : Alessandro Alessandroni


Spaghetti Westernlerin dayandığı hikayelerin tümü Vahşi Batıyı model almakla beraber, hikayelerin veriliş biçimindeki tüm detaylar Akdenizlidir. Karakterlerden olay örgüsüne bu görsel sunumu destekleyen diğer yan öğelerdede bu akdenizli sıcaklığı sürmektedir. Dolayısıyla bu filmlerin Avrupa ve Yakın Doğu'da yaratmakta olduğu etkiler Kuzey Amerika'da yaratmış olduğuna oranla daha coşkuludur. 

Coşkudan bahsedildiğinde aklımıza ilk gelen kısım müzik olmakta, kaldı ki bu konuda Spaghettilere Emek Verenler serimizin başlangıç noktasını da büyük bestecilere ayırmıştık. Morricone ve Bacalov gibi usta isimlerin beraberinde, Yeşilçam'a olan bağlılığımında bir neticesi olarak Emek Veren Karakterler ile devam bu seride çorbada tuzu bulunan her insanı mümkün olduğunca ele alarak tanıtabilmenin önemli olduğunu düşünüyorum. 




Böylelikle serinin bir önceki yazısında Lardani ile başlamış olduğum az bilinen emek verenler serisinde bu sefer Alassandroni'ye yer veriyorum. Spaghetti Westernlere aşina veya orta seviyede bu filmlerle ilgilenen her izleyici için bu ismin yarattığı çağrışım muhtemelen bir bestecidir şeklinde olacaktır. Bu konuda doğru bir tahminde bulunulmakla beraber sanatçıyı (veya kendi tabiriyle icracıyı) zamandaşı diğer müzisyenlerden ayıran çok önemli bir özelliği bulunuyor. 

Sergio Leone'nin Dolar Üçlemesi (A Fistful of Dollars ve For A Few Dollars More )ve Bir Zamanlar Batı'nın müziklerinde duyulmakta olan ıslık sesinin sahibi Alessandro Alessandroni. 

Sadece ıslığı ile değil bahsedilen müziklerin gitar müziklerine de temel riffleri ile katkıda bulunan sanatçı, 1925 yılında İtalya'nın Lazio bölgesinde Soriano nel Cimino'da dünyaya geldi. Kendi sözleriyle 'Çocukluğumuzda çok az iş yaptık ama çok müzik yaptık' şeklinde müzikle tanışmasını belirten sanatçı öncelikle mandolin, ardından gitar ve takip eden yıllarda çeşitli enstrümanlarla müzikal sevgisini tatmin etmeye devam etmektedir. Çocukluk arkadaşı Ennio Morricone ile Leone'nin ilk spaghetti filminin müziklerine katkıda bulunması için aldığı davetle Spaghetti Westernlerin yazılı olmayan ama coşkuya hitap eden raconlarından biri olan insan sesleri ekolü de başlamış olur. 




Spaghetti Westernlere besteci kimliği ile (daha çok yardımcı besteci olarak) katkıları bulunan Alessandro Alessandroni'nin ana besteci olarak müziklerini yapmış olduğu Spaghetti Western adedi bir elin parmakları kadar olmasına karşılık, ıslığıyla hayat vermiş olduğu tüm filmlerin klasikleşmiş olmasında oynadığı rol o kadar büyük. 

Benim için sanatçıyı emek verenler dizisine eklemem için oluşan en önemli sebep ise aşağıda sarfetmiş olduğu cümledir :

"Ben bir yıldız değil sadece icracıyım, bence yıldızlar Morricone gibi bestecilerdir." 

Alessandroni'nin kişisel web sitesi için buraya tıklayınız. 

Yazan : Gökay Gelgec - Yojimbooo

Not : Videoda kullanılan elektro gitar, Leone filmlerinin müziklerinde kullanılan gitardır. 

Alessandro Alessandroni Canlı Performans :

Hiç yorum yok: